Sınava Son Kala

Sınava Son Kala
Category: Rehberlik Tags: , , , , Comments: 0

Sınava Son Kala

Sevgili Anne ve Babalar,

Sınava hazırlanan öğrencilerin “acaba konular yetişecek mi”, “netlerim yükselecek mi?”, “ya kazanamazsam!” ,”o kadar çalışıyorum ama istediğim yerde değilim” gibi kaygılar yaşadığı, bizlerin de sanki hiç bitmeyecekmiş gibi düşündüğü, stres yaşadığı, yetersiz hissettiği tüm zamanlar bitmek üzere. Yıllardır çocuklarımızı hazırladığımız sınava oldukça az zaman kaldı.
Peki, sınava bu kadar az bir süre kalmışken çocuklarımıza nasıl davranmalıyız? Size bu konuda birkaç önerim olacak.

Çalışması için baskı yapmayalım.

Son günlerde ders çalışması için zorlamayalım. “Ders çalış” demeyelim, bunun yerine; “Nasıl daha verimli çalışmana yardımcı olabiliriz, bizden bir isteğin var mı?” gibi olumlu yaklaşımlarda bulunalım. Bizlere ihtiyaç duyduğu her konuda yardımcı olalım.

Sözlerimiz beden dilimizin çelişmemesine özen gösterelim.

Beden dilimizin ve söylemlerimizin uyum içinde olmasına özen gösterelim. “Sınav bizim için önemli değil, önemli olan senin elinden geleni yapıyor olman” mesajı verirken, denemelerde yüksek puan aldıklarında ödüllendirici olup, düşük puan aldıklarında üzgün, kızgın ve cezalandırıcı bir tutumda bulunmamız vücudumuzun ve dilimizin aynı şeyi söylemediğini gösterir.

Kıyaslama yapmayalım

Çocuklarımızı bir başkasıyla kıyaslamayalım, motivasyon düşüşüne sebep olabilir. Bu durumda kendisinin diğerlerine göre yetersiz kaldığı düşüncesine kapılabilir ve özgüven eksikliği yaşayabilir. Onun “biricik”; bir kişilik olduğunu unutmayalım. Çocuğumuzu sadece kendisiyle kıyaslamamız daha doğru olacaktır. Onda gözlemlediğimiz değişimleri, önceki ve şimdiki davranış tarzlarıyla karşılaştırabilir; çocuğumuzun dikkatini vurgu yapmak istediğimiz noktaya çekebiliriz.

Hayatı sırf sınavdan ibaret görmeyelim.

Çocuklarımızın, bulundukları gelişim dönemi itibariyle sınav kaygısının dışında da üstesinden gelmeye çalıştığı birçok çatışmasının olduğunu unutmayalım. Onun hayatının sırf sınavdan ibaret olmadığının farkında olalım ve bunu çocuklara en doğru şekilde yansıtmaya çalışalım. Onunla sohbet konumuzun sadece sınavlar olmamasına özen gösterelim. Hayatında diğer olan bitenlerle de ilgilenelim ve olaylara onun penceresinden bakmaya çalışalım.

Değerli olduğunu hissettirelim

“Sınav sonucu ne olursa olsun sen değerlisin” mesajını vermeyi unutmayalım. Onun gözümüzdeki değerinin sınav sonucuyla ölçülemeyeceğini belirtmekten çekinmeyelim. Her sonuca karşı çocuğumuzla konuşarak alternatifleri göz önünde bulundurmakta fayda olduğunu bilelim. Unutmayalım ki bütün sınavlar geçicidir; evlatlarımız ise bütün sınavlardan değerlidir!

Unutmayalım, çocuklarımızın sınav sonucu onların hayallerinden güçlü değil…

Sevgiler…

Gamze ALTINTEPE
Uzman Psikolog

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arıyalım

Geleceğine doğru eğitim ile yön ver! Başarıya giden yolda Merter Final Okulları olarak yanınızdayız.

Telefon numaranızı bırakın hemen sizi arıyalım